Od kiedy dziecko może jeść korniszony (ogórki marynowane, inaczej konserwowe)

Od kiedy dziecko może jeść korniszony (ogórki marynowane, inaczej konserwowe)

Twoje dziecko jest zachwycone nowymi smakami i rwie się do próbowania wszystkiego, co znajduje się na waszym stole. Czy powinniście na to pozwalać bez ograniczeń? Okazuje się, że nie. Jednym z produktów, które powinny znaleźć się poza zasięgiem małego smakosza są ogórki konserwowe, zwane też marynowanymi.

Czy wiesz od kiedy dziecko może jeść korniszony i dlaczego?

Korniszony (ogórki konserwowe lub marynowane), czyli ogórki zamknięte w słoiku, w marynacie z octu, wody, przypraw i dodatków są – bez dwóch zdań – pyszne. Co więcej dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin (C, A, B), jak i substancji zasadowych, które odkwaszają organizm (magnez, cynk, miedź).

Konserwowanie to sposób utrwalania żywności – dzięki niemu tworzy się kwaśne środowisko, w którym nie mogą się rozwijać bakterie.

reklama

Czy wiesz, dlaczego małe dzieci nie powinny jeść korniszonów?

Niestety nie tylko marynowane ogórki, ale i inne konserwowe warzywa, nie są wskazane dla niemowląt i małych dzieci – i to z dwóch powodów.

Po pierwsze dlatego, że do ich przygotowania używa się dużej ilości cukru i soli, których maluchy zdecydowanie nie powinny spożywać.

Po drugie zawierają ocet, na który przewód pokarmowy dziecka jest zbyt delikatny. Ocet nie tylko podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje ból brzucha, ale fatalnie wpływa na wchłanianie minerałów i witamin, obciąża wątrobę i nerki, może wpływać na rozwój anemii.

Niemowlęta i małe dzieci nie mogą jeść korniszonów. Sporadycznie, w niewielkich ilościach, mogą go po nie sięgać maluchy po ukończenia 2. roku życia.

Zamiast korniszonów dzieciom powyżej 1. roku życia warto podawać ogórki kiszone (kiszenie to bardziej naturalny sposób utrwalania żywności). Ta zamiana wyjdzie im na zdrowie. Dlaczego?

Ogórki kiszone to nie tylko ciekawy smak, ale także wartości odżywcze i probiotyki, czyli dobre bakterie wzmacniające odporność i mające dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. Z ich ilością jednak także, ze względu na obecność soli, nie należy przesadzać.

Ocena: 4.83 z 5. Ocen: 3

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Yoomi – dla rodziców od rodziców, czyli pomysłowe podgrzewanie mleka

Yoomi – dla rodziców od rodziców, czyli pomysłowe podgrzewanie mleka

artykuł sponsorowany (*)

Opieka nad noworodkiem czy niemowlakiem to niemałe wyzwania dla rodziców. Całodobowa gotowość do…   Więcej

Mleko modyfikowane dla niemowląt – zobacz, co warto o nim wiedzieć!

Mleko modyfikowane dla niemowląt – zobacz, co warto o nim wiedzieć!

Treść powstała we współpracy z Nestlé (*)

Co podawać dziecku po zakończeniu karmienia mlekiem matki? To pytanie zadaje sobie niejedna mama. Aby móc…   Więcej

HMO - przełom Nestlé w badaniach nad mlekiem mamy

HMO - przełom Nestlé w badaniach nad mlekiem mamy

Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) przyczyniają się do wzrostu bakterii probiotycznych i stymulują…   Więcej

Dlaczego niemowlę nie chce jeść?

Dlaczego niemowlę nie chce jeść?

Rodzice zawsze się martwią, kiedy ich dzieci nie chcą jeść. Tymczasem faktem jest, że podobnie, jak w…   Więcej

Jakie posiłki wprowadzać do diety malucha, aby było smacznie i zdrowo?

Jakie posiłki wprowadzać do diety malucha, aby było smacznie i zdrowo?

artykuł sponsorowany (*)

Choć żołądek noworodka jest maleńki, nie większy niż jego pięść, to potrzeby żywieniowe malucha są duże -…   Więcej

Kiedy dziecko może samodzielnie pić z butelki. Jak je tego nauczyć

Kiedy dziecko może samodzielnie pić z butelki. Jak je tego nauczyć

Prawdopodobnie w życiu każdego dziecka w pewnym momencie pojawi się butelka, a w niej mleko, woda czy…   Więcej

reklama