Gdzie szukać probiotyków

Gdzie szukać probiotyków

Probiotyki to bakterie, które występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka, tworząc w nim korzystną mikroflorę jelitową. Mają dobrze udowodniony prozdrowotny wpływ na organizm ludzki, w zależności od szczepu bakterii mogą m. in.:

·    Zwiększać odporność organizmu np. L. casei, L. rhamnosus
·    Leczyć biegunki rotawirusowe np. L. casei Sirota, L. bulgaricus, Bifidobacterium bifidum i longum
·    Zmniejszać częstość infekcji górnych dróg oddechowych np. Lactobaciullus GG
·    Wpływać na równowagę flory bakteryjnej np. L casei,

Zatem w jakich produktach spożywczych odnajdziemy probiotyki?
Probiotyki dodawane są często do żywności w celu wywołania korzystnej równowagi mikrobiologicznej w organizmie głównie do produktów mlecznych. Aby jogurt lub inny produkt miał właściwości probiotyczne musi jednak zawierać odpowiednie szczepy bakterii,  które powinny być wymienione na opakowaniu jak również powinna być podana ich ilość. Bo tylko odpowiednio duża ilość bakterii może dać oczekiwany efekt zdrowotny. Na rynku możesz odnaleźć jogurty i produkty mleczne, do których dodano odpowiednią ilość bakterii probiotycznych np. Actimel.

Z drugiej strony, nie ulega wątpliwości, że wiele właściwości prozdrowotnych wykazują nie tylko bakterie uznawane za probiotyczne, ale także bakterie mlekowe tradycyjnie stosowane do wyrobu fermentowanych produktów mleczarskich (i innych produktów fermentowanych ). Dlatego warto jeść tego rodzaju produkty. Na przykład w kiszonkach znajdziesz bakterie szczepu Lactobacillus plantarum, które przywracają równowagę flory bakteryjnej, poprawiają trawienie, usuwają bakterie gnilne, chronią organizm przed chorobami. Stanowią skuteczną broń w walce z chorobami układu pokarmowego oraz nieocenioną pomoc w zwalczaniu typowych codziennych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, niestrawność i wzdęcia. Podobne właściwości wykazują bakterie kwasu mlekowego takie jak np. L. acidophilus, L. bulgaricus, Streptococcus thermophilus występujące w fermentowanych produktach mlecznych.

reklama

Dla dzieci szczególnie ważne jest podnoszenie fizjologicznie niskiej jeszcze odporności poprzez stymulację układu odpornościowego działaniem bakterii probiotycznych.

Zachęcajmy więc dzieci do jedzenia jogurtów, kefirów i maślanek, kiszonej kapusty czy ogórków. Jednak po antybiotykoterapii lub do osiągnięcia konkretnych efektów zdrowotnych wybierajmy produkty, które mają na etykiecie wymienione konkretne szczepy bakterii probiotycznych lub sięgnijmy po suplementy diety w których ilość probiotyków została ściśle określona.

Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: