Jak wspierać odporność żłobkowicza?

Jak wspierać odporność żłobkowicza?

Codzienność żłobkowicza to niekończące się pasmo mniejszych bądź większych infekcji. Znajome trio: katar, kaszel, gorączka daje się we znaki i dzieciom, i ich rodzicom. Ty też masz tego dość? Zastanawiasz się, dlaczego dzieci tak często chorują i zachodzisz w głowę jak można im pomóc?

Dlaczego dzieci tak często chorują?

Winę za to, że dzieci tak często chorują, ponoszą nie tylko drobnoustroje, ale i niedojrzały układ odpornościowy, odpowiedzialny za walkę z nimi. To on rozpoznaje zagrożenie i uruchamia w organizmie mechanizmy obronne. Niestety u dzieci, zwłaszcza tych najmłodszych, nie działa tak  dobrze jak u dorosłych, bowiem jest jeszcze niedojrzały. Nim to się zmieni, maluch może chorować nawet 10 razy w roku.

Zmorą żłobkowiczów i ich mam są także... inne chore dzieci. Niestety wciąż często zdarza się, że rodzice przyprowadzają na zajęcia  dzieci niedoleczone bądź zainfekowane (w ich ocenie katar czy stan podgorączkowy to nic groźnego). Wówczas bardzo łatwo o rozprzestrzenienie się infekcji, dróg oddechowych zwłaszcza. Po kilku dniach choruje już wiele dzieciaków, ponieważ wirusy przenoszą się wyjątkowo łatwo, najczęściej drogą kropelkową.

Infekcja infekcji nie równa...

Nie każda infekcja jest powodem do zmartwień. Z katarem można poradzić sobie dość szybko, niestety niektóre choroby, takie jak angina czy zapalenie ucha, nie dość, ze grożą powikłaniami, to zwalczyć je można tylko antybiotykiem. Ten niestety niszczy nie tylko złe, bo chorobotwórcze bakterie, ale i te, które są dziecku potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.   

reklama

Najważniejsza jest dieta wspierająca odporność

Gdy układ odpornościowy dziecka jest silny, będzie skutecznie bronić małego człowieka przed atakiem drobnoustrojów i chorobami. Gdy organizm jest niedożywiony, brakuje mu składników odżywczych i mineralnych, obrona szwankuje - łatwo przedostają się do niego bakterie czy wirusy, tworząc ogniska zapalne i wywołując infekcje.Dlatego tak ważne jest, by codzienna dieta dziecka była nie tylko urozmaicona, ale i zbilansowana.

Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, która zapewnia dziecku wszystkie niezbędne składniki potrzebne do jego rozwoju. Ważna jest ich ilość (nie za mało i nie za dużo) oraz ich jakość. W Polsce obowiązują Zalecenia Ekspertów dotyczące właściwego żywienia dzieci oraz dodatkowego podawania witamin i innych składników odżywczych.

Najczęściej w diecie dzieci za mało jest: pełnowartościowego białka, tłuszczów nienasyconych, witamin i składników mineralnych (D3, A i C, witamin z grupy B, żelaza i kwasu foliowego).

Podawaj DHA i witaminę D

Odporność dzieci warto wzmacniać, między innymi podając dwa kluczowe dla odporności składniki, czyli DHA z alg morskich (z grupy kwasów Omega-3) oraz witaminę D. DHA działa przeciwzapalnie, wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i wzroku. Z kolei witamina D jest niezbędna do aktywacji komórek układu odpornościowego – limfocytów T – które w walce z wirusami i bakteriami odgrywają kluczową rolę.  

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: