Jakie posiłki wprowadzać do diety malucha, aby było smacznie i zdrowo?

Materiał sponsorowany 
Jakie posiłki wprowadzać do diety malucha, aby było smacznie i zdrowo?

Choć żołądek noworodka jest maleńki, nie większy niż jego pięść, to potrzeby żywieniowe malucha są duże - podczas pierwszych 5 miesięcy dziecko podwaja swoją masę ciała, a po roku potraja. Oznacza to, że posiłki, jakie maluch powinien spożywać powinny być tzw. „gęste energetycznie”.

Aby nie rozciągać małych brzuszków niepotrzebnie, wprowadzane po karmieniu piersią posiłki stałe powinny być smaczne, zdrowe, ale również pożywne i w niewielkiej objętości. Samodzielne przygotowywanie posiłków dla małego szkraba daje wielu Rodzicom dużo przyjemności, ale jedynie odpowiednie proporcje składników, a przede wszystkim obróbka termiczna dają nam pewność, że dajemy dziecku to, co najlepsze, a właściwie najzdrowsze - mówi Agnieszka Piskała specjalista ds. żywienia, dietetyk.

Na rynku dostępne jest wielofunkcyjne urządzenie Babymoov All in one Nutribaby+, które pomoże przygotować coś pysznego i zdrowego dla malucha. Pozwala ono błyskawicznie blendować, gotować na parze, rozmrażać i podgrzewać. Poza przygotowywaniem dań dla naszej pociechy możemy także sami śmiało skorzystać i zrobić sobie np. lunch.

W jaki sposób przygotować domowe posiłki dla dziecka?

Najzdrowszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze. W ten sposób potrawy zachowują intensywność smaku i aromatu. To ważne, bo przecież nie chcemy karmić naszego oczka w głowie potrawami bez smaku. Dodatkowo warto wiedzieć, że w pierwszych 3 latach życia dziecka następuje tzw. „programowanie metaboliczne”.

W tym okresie dziecko uczy się smaków, a im bardziej będą one dla niego wyraziste, tym chętniej będzie po nie sięgać w późniejszym wieku. Dlatego w diecie dziecka i smakach, których się nauczy nie może zabraknąć warzyw i owoców. Ugotowana na parze soczyście pomarańczowa marchewka czy intensywna zieleń groszku sprawią, że dziecko chętniej sięgnie po taki posiłek.

Gotując na parze nie ma konieczności doprawiania potraw. Większość składników dziecięcych zupek i dań to warzywa, mięso oraz tłuste ryby morskie. Przede wszystkim te ostatnie zawierają w swoich tkankach naturalną sól, która doskonale podkreśla smak.

Gotując na parze zachowujemy wszystkie składniki odżywcze w najlepiej przyswajalnej przez organizm formie. Zachowane są wartości funkcjonalne witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy C i witamin z grupy B) oraz składniki mineralne np. potas, które podczas tradycyjnego gotowania zostają po prostu w wodzie.

Przygotowując posiłki, pamiętajmy o kilku zasadach:

Używajmy warzyw i mięsa ze sprawdzonego gospodarstwa, w którym nie nadużywa się środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz antybiotyków dla zwierząt.

Stosujmy odpowiednie proporcje składników do przygotowania zupki tj. 20% zboża (kasza, ryż, makaron), 10% mięso (indyk, królik, kurczak, cielęcina, wołowina, ryba) i 70% warzywa.

Nie przyprawiajmy dań solą, pieprzem czy cukrem wg. własnych upodobań kulinarnych.

Zupki gotujmy wyłącznie na wywarach z chudego mięsa (nie należy gotować zup dla dzieci na kościach i przerośniętych tłuszczem mięsach).

Do każdej porcji zupki dobrze jest dodać łyżeczkę masłą lub oliwy z oliwek.

Nie zapominajmy tez o innych kuchennych pomocnikach, takich jak kolorowe pojemniki, miseczki czy sztuće, dzięki któym przygotowywanie, podawanie i przechowywanie posiłków jest łatwiejsze i bardziej przyjemne.

Dlatego koniecznie weź udział w naszym konkursie z Babymoov.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: