reklama
Najprostszy sorbet dla alergika
Dla małych alergików, aby także oni mogli cieszyć się dobrodziejstwem sorbetów, proponujemy prosty przepis. Składa się on z dozwolonego i ulubionego soku owocowego (dowolnego), wody i cukru. To nie może być łatwiejsze!
Czas przygotowań 10 minut
Składniki
- sok dobrej jakości - 1,3 szklanki (300 ml)
- syrop cukrowy - 1,3 szklanki (300 ml)
- sok z 1 cytryny -
Przygotowanie
Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść cukier w wodzie, w proporcjach 50:50, podgrzewając wodę z cukrem lub silnie nią wstrząsając.
Wymieszaj sok owocowy z cukrem. Dodaj nieco więcej soku, jeśli mieszanka jest zbyt słodka lub więcej syropu cukrowego, jeśli chcesz, by sorbet był słodszy,
Dodaj sok z cytryny.
Wlej sorbet do dużego pojemnika lub małych pojemniczków do robienia lodów (nie zapomnij o patyczkach). Po 2-3 godzinach możesz, dla uzyskania lepszego efektu, wyjąc sorbet z zamrażarki i włożyć do blendera, po czym mrozić przez kolejną godzinę. Jeśli chcesz, by sorbet był bardzo zmrożony, zostaw go w lodówce na kilka godzin.