Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

reklama

Najprostszy sorbet dla alergika

Najprostszy sorbet dla alergika

Dla małych alergików, aby także oni mogli cieszyć się dobrodziejstwem sorbetów, proponujemy prosty przepis. Składa się on z dozwolonego i ulubionego soku owocowego (dowolnego), wody i cukru. To nie może być łatwiejsze!

Czas przygotowań 10 minut

Składniki

  • sok dobrej jakości - 1,3 szklanki (300 ml)
  • syrop cukrowy - 1,3 szklanki (300 ml)
  • sok z 1 cytryny -

Przygotowanie

Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść cukier w wodzie, w proporcjach 50:50, podgrzewając wodę z cukrem lub silnie nią wstrząsając.

Wymieszaj sok owocowy z cukrem. Dodaj nieco więcej soku, jeśli mieszanka jest zbyt słodka lub więcej syropu cukrowego, jeśli chcesz, by sorbet był słodszy,

Dodaj sok z cytryny.

Wlej sorbet do dużego pojemnika lub małych pojemniczków do robienia lodów (nie zapomnij o patyczkach). Po 2-3 godzinach możesz, dla uzyskania lepszego efektu, wyjąc sorbet z zamrażarki i włożyć do blendera, po czym mrozić przez kolejną godzinę. Jeśli chcesz, by sorbet był bardzo zmrożony, zostaw go w lodówce na kilka godzin.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: