Czy mogę jeść miód, kiedy karmię piersią?
Miód jest smacznym źródłem energii i wielu cennych składników odżywczych, między innymi:
- potasu,
- cynku,
- fosforu,
- żelaza,
- wapnia,
- witaminy B i C
- magnezu.
Tylko czy jest on polecany dla kobiet, które karmią dzieci piersią, a co za tym idzie - bezpieczny dla dzieci?
Miód a karmienie piersią
Opinie specjalistów są w tej sprawie podzielone. Niektórzy uznają, że nie widzą w tym nic niebezpiecznego, inni jednak sądzą, że kobieta, która karmi dziecko piersią, nie powinna spożywać miodu. Dlaczego?
reklama
Bakteria Clostridium botulinum
Udowodniono, że surowy miód zawiera bakterię Clostridium botulinum, która może wywołać botulizm dziecięcy, poważną chorobę (zarodniki botulinowe mogą w niedojrzałym układzie pokarmowym dziecka wydzielać toksyny). Chociaż nie udowodniono, że toksyny przenikają do mleka matki, zaleca się ostrożność. Dobra wiadomość jest taka, że gdy jest miód przetworzony, przetrwalniki bakterii są niszczone.
Miód jest silnym alergenem
Powinny go unikać mamy, których dzieci są w grupie ryzyka. Spożycie miodu może wywołać wzdęcia czy wysypkę.