reklama
Schemat żywienia niemowląt w 1. roku życia

Schemat żywienia niemowląt w 1. roku życia

Schemat żywienia niemowląt, opracowany w 2015 roku przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, zawiera wytyczne specjalistów odnośnie diety niemowlęcia, pokazuje też kiedy i o jakie produkty rozszerzać dietę dziecka. Nieco różni się od wcześniejszych wytycznych.

Aktualny schemat nie przypomina już kalendarza, gdzie w każdym miesiącu należało wprowadzić nowy pokarm - wytyczne nie były elastyczne. Teraz obowiązują jedynie określone przedziały, a schemat daje rodzicom dowolność we wprowadzaniu nowych dań do diety niemowlęcia, nie ma też konkretnych danych dotyczących kolejności i rodzaju wprowadzanych konsystencji..

Rodzice muszą wiedzieć, co i kiedy można, a czego nie wolno podać dziecku, ale to ono decyduje, jak dużą porcję zje.

Kiedy zacząć rozszerzać dietę?

Pokarmy stałe należy wprowadzać po ukończeniu  17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia (między 5. a 7. miesiącem życia). Dlaczego wtedy? Bowiem wówczas:

  • zanika naturalny odruch usuwania z buzi ciał obcych (np. łyżeczki),
  • dziecko nabywa umiejętność utrzymania się w pozycji półsiedzącej,
  • dziecko uczy się kontrolować ruchy głowy i szyi,
  • niemowlę dojrzewa do przyjmowania pokarmów stałych,
  • rośnie zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze, których nie ma w mleku.

Choć nie ma już podziału na dzieci karmione naturalnie i sztucznie, nie obowiązują 2 różne schematy, to zalecenia i tak należy doprecyzować w zależności do sposobu karmienia dziecka. 

Kiedy wprowadzić nowe pokarmy, jeśli karmię piersią?

W tym przypadku zasadą podstawową jest karmienie niemowlęcia wyłącznie piersią do ukończenia 6. miesiąca życia) i kontynuowanie karmienia mlekiem matki do ukończenia 12. miesiąca (choć naturalnie można dłużej), pamiętając o wprowadzaniu innych pokarmów.

Kiedy zacząć rozszerzać dietę niemowlęcia karmionego mlekiem modyfikowanym?

Specjaliści, którzy opracowali schemat żywienia niemowląt wyszli z założenia, że mleko modyfikowane, wytwarzane z białek mleka krowiego czy z hydrolizatów białka lub izolatów białka sojowego, zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowląt w tym okresie życia. Dlatego dietę należy rozszerzać nie wcześniej niż po ukończeniu 4. miesiąca życia.

Jak wprowadzać nowe pokarmy?

Specjaliści zalecają, by nie wprowadzać kilku nowych produktów w tym samym czasie. Zaczynamy od małych ilości – kilku łyżeczek. Należy między nowościami zachować kilkudniowy odstęp. W międzyczasie trzeba obserwować reakcję dziecka na nowy produkt.

Jaka powinna być konsystencja pokarmów?

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że:

  • dziecko w wieku 6-8 miesięcy powinno otrzymywać dokładnie rozdrobnione produkty: owsiankę, gęstą kaszę, a następnie: papki, purée.
  • Dziecko w wieku od 9 do 11 miesięcy może jeść drobno posiekane lub rozdrobnione pokarmy oraz miękkie produkty.
  • niemowlę od 12 do 23 miesiąca może już spożywać niemal wszystkie produkty, rozdrobnione w miarę potrzeby.

Co i kiedy wprowadzać do menu niemowlaka?

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających najczęściej rozpoczyna się od podania niemowlęciu warzyw, ściślej mówiąc przecieru z ugotowanej marchwi (później dołączają inne warzywa – ziemniak, dynia, brokuł) i - później - owoców. Można jednak zacząć od podania kaszki ryżowej czy jabłka – nie ma zaleceń, których trzeba się ściśle trzymać.

Kolejność wprowadzania poszczególnych pokarmów prawdopodobnie nie ma większego znaczenia.

Później do diety dziecka dołącza:

  • Jajkonie ma już podziału na białko i żółtko, dziecko może je jeść w tym samym czasie (3-4 razy w tygodniu).  Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy dziecko jest alergikiem – wówczas lepiej nie wprowadzać do jego menu dwóch nowych składników. Najpierw podajemy żółtko, dopiero potem - całe jajko.
  • Mięsowprowadzanie do diety warto zacząć od drobiu lub królika czy cielęciny. Należy je dodać, osobno ugotowane, do zupy warzywnej (ok. 10 g).
  • Ryby: zalecane jest spożywanie tłustych ryb morskich (śledzi, szprota, łososia) 1-2 razy.
  • Nabiał sery, jogurt naturalny, kefir wprowadzamy stopniowo po 7. miesiącu życia. Powinny zawierać tylko składniki naturalne (bez konserwantów) i niewielką ilość cukru.
  • Przetwory zbożowe - kaszki ryżowe, kukurydziane, kleiki można podawać niemowlętom, które ukończyły 6. miesiąc życia (dzieci karmionych piersią; dzieci karmioneh sztucznie 1-2 miesiące wcześniej). Kaszki i kleiki przygotowuj na wodzie lub mleku modyfikowanym. Do takiego posiłku można dodać przecier owocowy.
  • Gluten - produkty z pszenicy, jęczmienia, żyta (kaszki i kleiki pszenne, kasza jęczmienna, pieczywo, produkty mączne, a także produkty z owsa - te mogą być zanieczyszczone ziarnami innych zbóż zawierających gluten). Obecnie zaleca się wprowadzenie glutenu w małej ilości (pół łyżeczki (2—3 g) kleiku glutenowego (np. pszennego) dziennie, już w 5.—6. miesiącu życia, najlepiej podczas karmienia piersią. Przypuszcza się, że takie postępowanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na celiakię.

Co do picia?

Woda - najlepsza dla niemowlęcia jest woda źródlana lub naturalna woda mineralna.

Soki – dzieciom karmionym piersią sok owocowy można podać po ukończeniu 6. miesiąca życia, a dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym (sztucznie) – po ukończeniu 4. miesiąca życia.

Co jest zabronione w 1. roku życia?

Sól, cukier i miód (ponieważ zawiera składniki wywołujące botulizm dziecięcy, nie należy go podawać dzieciom do 12. miesiąca życia), a także ryby drapieżne: tuńczyk, miecznik, makrela królewska

Jak często podawać nowe posiłki?

Eksperci ustalili, że posiłki inne niż mleko dzieci powinny spożywać:

  • w wieku od 6 do 8 miesiąca - 2-3 razy dziennie
  • w wieku od 9 do 11 miesiąca - 3-4 razy dziennie
  • w wieku od 12 do 24 miesiąca  - 4-5 razy dziennie

Jak powinno wyglądać menu niemowlaka?

 

Dotychczas rodzice spinali się ilością, przestrzegali mililitrów i gramów. Dziś jest inaczej. To dziecko decyduje, ile zje, a rodzice wraz z pediatrą kontrolują przyrosty masy ciała.

Oprócz posiłków mlecznych (pokarm matki i mleko modyfikowane - karmienie na żądanie), w codziennym jadłospisie dziecka powinny się znaleźć posiłki:

Wiek dzieckaProdukty uzupełniające, inne niż mleko
7.—9. Miesiąc życia
  • zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (1—2 razy/tydz.) - bez wywaru, z kleikiem zbożowym glutenowym i z 1/2 żółtka co drugi dzień
  • kaszka lub kleik zbożowy
  • sok owocowy (najlepiej przecierowy, nieklarowany) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150 g/dobę)
10.
Miesiąc życia
  • obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (1—2 razy/tydz.), 1/2 żółtka do posiłków codziennie
  • kaszki i kleiki, niewielka ilość pieczywa, biszkopty, sucharki
  • przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g/dobę)
11.—12.
Miesiąc życia
  • obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (1—2 razy/tydz.), ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem i całe jajko (3—4 razy/tydz.)
  • produkty zbożowe (kaszki i kleiki, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi (np. mleko modyfikowane dla niemowląt, twarożek, jogurt, kefir - kilka razy/tydz.)
  • przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g/dobę)

 Wsparcie merytoryczne: www. pediatria.mp.pl

 

 

reklama