reklama
Produkty niezalecane podczas ciąży

Produkty niezalecane podczas ciąży

Czy wiesz, że nie wszystko, co smaczne i zdrowe, jest bezpieczne i wskazane dla kobiet w ciąży? Zerknij w poniższy tekst i zmodyfikuj swe menu. Warto!

Jakich ryb nie jeść w ciąży?

Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. 

Nie jedz surowej ryby i  skorupiaków, gdy jesteś w ciąży, ponieważ może to spowodować zatrucie bakteriami listerii. Tłuste ryby polecamy, ale kupując sprawdź źródło ich pochodzenia, bo mogą zawierać zanieczyszczenia. Nie jedz rekina, miecznika i marlina, bo te ryby zawierają niebezpieczne poziomy rtęci. Z tuńczykiem również należy uważać.

Ryby, których należy unikać:

    • szczupak
    • okoń
    • merlin
    • miecznik
    • rekin
    • sandacz
    • miętus
    • wątróbki z dorsza, innych ryb
    • węgorz
    • surowe owoce morza
    • ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia

    Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:

    • ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
    • potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
    • łososie morskie, oceaniczne
    • sieje
    • śledzie, pochodzące z połowów oceanicznych
    • świeże ryby, z renomowanych wędzarni

    Jakiego mięsa nie jeść w ciąży?

    Przede wszystkim uważaj na wątróbkę, ponieważ zawiera wysoki poziom retinolu, który jest rodzajem witaminy A. Zbyt wysokie dawki witaminy A gromadzą się w organizmie i mogą być szkodliwe dla nienarodzonego dziecka.

    Unikaj surowych, półsurowych mięs i drobiu. Zrezygnuj z tatara. Może ci grozić zakażenie listeriozą. Na wszelki wypadek uważaj na wędliny surowe, wędzone , np: szynka parmeńska, czy polędwica łososiowa. Również mogą zawierać niebezpieczną bakterię. Nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane, to może grozić zatruciem  , a jeśli masz ochotę na mięso z grilla zwróć uwagę, czy jest dostatecznie dopieczone!

    Jakich  produktów mlecznych nie jeść w ciąży?

    Jak już wcześniej pisaliśmy - bakterie listerii czają się w różnych produktach. Niestety również w nabiale. Unikaj niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych. Dotyczy to zarówno krowich serów, jak i owczych, czy kozich. Odstaw miękkie i półmiękkie sery pleśniowe (camambert, gorgonzola, brie)

    Bez ograniczeń można spożywać:

    • sery żółte
    • białe
    • topione

    Czy mogę jeść domowy majonez i kogel mogel?

    Unikaj jedzenia surowych jaj, ponieważ mogą zawierać bakterie salmonelli. Możesz jednak kupić z nadzorowanych ferm jaja, których spożycie powinno być bezpieczne. Jednak żeby mieć 100% pewność gotuj jajka na twardo. Uważaj na domowe lody, domowe , bo do ich przygotowania też mogły być użyte surowe jajka.

    Czego nie pić w ciąży?

    Oczywiście wystrzegaj się alkoholu. Ogranicz również spożycie kofeiny do 200 mg dziennie. Co to oznacza? Filiżankę parzonej kawy lub 2 rozpuszczalnej w ciągu dnia. Maksymalnie 0,5 litra coli i 2 kubki herbaty. Pamiętaj, że nadmiar kofeiny wypłukuje magnez z organizmu, co jest przyczyna bolesnych skurczy mięśni, dodatkowo duża ilość kofeiny zwiększa ryzyko poronienia .

    Inne zasady:

    • Pamiętaj, że bakterie i pasożyty, pochodzące ze źle przygotowanych potraw mogą zaszkodzić Twojemu dziecku !
    • Zwróć uwagę, czy jedzenie jest dogotowane i dopieczone ! Potrawy gotowe, do podgrzania powinny być odpowiednio długo przyrządzane, wg. przepisu. Nie zapomnij, że kuchenka mikrofalowa podgrzewana nierównomiernie !
    • Regularnie, często, myj ręcę podczas gotowania.
    • Wykorzystuj świeże i świeżo zapakowane produkty.
    • Myj owoce, warzywa, obieraj, jeśli to jest możliwe.
    • Zachowaj szczególną ostrożność podczas zagranicznych wojaży !
    • Nie odchudzaj się podczas ciąży ! (Toksyny, będące skutkiem odchudzania mogą uszkodzić płód oraz zaszkodzić Tobie!). Jeśli sporo przybywasz na wadze, ogranicz spożywanie ciastek, śmietany, chipsów, cukierków, dużej ilości tłuszczu.

     

    Magdalena Busk

     

    reklama

    Niezbędniki w dziale ciąża