Czy w ciąży mogę jeść miód?

Czy miód jest bezpieczny i zdrowy dla Ciebie i dziecka?

Ostatnie zmiany: 31 stycznia 2020
Czy w ciąży mogę jeść miód?

Miód dobrze działa i na zdrowie, i urodę. Koi podrażnienia, leczy przeziębienia, oprawia nastrój. Jest bakteriobójczy i zabójczy dla wirusów.

Miód w ciąży - dlaczego warto go jeść?

Niektórzy specjaliści zalecają miód w ciąży twierdząc, że jest to nie tylko bomba witaminowo-odżywcza, ale i lek na ich dolegliwości (mdłości, wymioty, zgaga).

W miodzie oprócz fruktozy i glukozy, czyli cukrów prostych, zawartych jest mnóstwo witami, a także minerałów, które to zadziałają o wiele lepiej, niż polecane, sztuczne suplementy. Dodatkowo miód w ciąży ochroni ciężarne kobiety przed chorobami, ponieważ posiada działanie bakteriobójcze.

Podczas infekcji miód łagodzi podrażnienie i ból gardła, pomaga podobno łagodzić kaszel, chociaż nie jest to udowodnione naukowe. Część mama poleca miód jako środek, który łagodzi bezsenność. Dodaj łyżeczkę miodu do mleka przed położeniem się spać. 

Miód w ciąży, jak już zostało wspomniane wcześniej, świetnie wpływa na dolegliwości w ciąży, takie jak mdłości, wymioty.

W czasie ciąży często kobiety cierpią na anemię, warto wiedzieć, że miód to na tyle bogaty produkt, że potrafi jej zapobiegać, oczywiście nie można w tym momencie zapominać o zbilansowanej i zdrowej diecie. 

Żeby nie zniszczyć dobroczynnych enzymów zawartych w miodzie nie dodawaj go do gorącej wody. Nie spożywaj go z pokarmami   bogatymi w witaminy C i D, ponieważ minerały obecne w miodzie zneutralizują ich moc.

reklama

Jedzenie miód w ciąży - zagrożenia?

Miód podnosi poziom cukru we krwi i obniża wrażliwość na działanie insuliny. Duża ilość miodu może doprowadzić do biegunki, zaparć lub wzdęć oraz nadmiernego przyrostu masy ciała.  Dlatego jeśli lubisz miód to stosuj go z umiarem i zjadaj maksymalnie pięć łyżeczek dziennie.

Zawsze wybieraj miód pasteryzowany. Miód niepasteryzowany uznaje się za potencjalnie niebezpieczny w czasie ciąży z powodu zagrożenia zatruciem jadem kiełbasianym.Niepokój  niektórych specjalistów budzi zawartość zarodników botulinowych, które mogą wydzielać toksyny.
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: