Czy w ciąży mogę jeść frytki?

Frytki, banalnie proste danie - ziemniaczane słupki smażone w głębokim tłuszczu - to kulinarne marzenie niejednej kobiety ciąży. Czy jedzenie ich jest bezpieczne?
Czy w ciąży jedzenie frytek w ciąży jest bezpieczne?
Okazuje się, że zbyt częste jedzenie frytek w ciąży wcale nie jest obojętne dla zdrowia tak matki, jak i dziecka. Dlaczego tak się dzieje? Powodów jest kilka:
- frytki zawierają tłuszcze trans, które mogą zwiększyć zły cholesterol LDL i zmniejszyć poziom dobrego cholesterolu HDL,
- frytki zawierają wiele szkodliwych substancji – np. akryloamid, który powstaje podczas smażenia (im bardziej brązowa frytka, tym więcej w niej akryloamidu). Jego poziom we frytce przekracza ponad tysiąc razy dopuszczalne normy spożycia, dlatego też frytki w ciąży z pewnością nie są zalecane,
- w czasie smażenia frytek mogą powstawać również inne szkodliwe związki, np. utlenione tłuszcze, nadtlenki, epoksydy, które pozbawiają organizm witamin, wzrasta również ryzyko miażdżycy i nowotworów,
- jedzenie frytek, które są kaloryczne, tłuste i ciężkostrawne, może prowadzić u kobiet w ciąży do otyłości i chorób, które są jej konsekwencją: choroby układu krążenia, serca czy cukrzyca,
- złe odżywianie w ciąży, do czego zalicza się jedzenie frytek, może skutkować niedożywieniem dziecka, niższą - niż średnia - wagą urodzeniową – zwiększa się wówczas ryzyko wielu problemów zdrowotnych w przyszłości (choroby układu krążenia, serca czy cukrzycy).
W badaniach z 2012 roku zauważono, że jedzenie frytek podczas ciąży wiąże się z narodzinami dziecka z niską masą urodzeniową, winowajcą jest akryloamid chemiczny, występujący w wysokich stężeniach w żywności, takiej jak frytki i chipsy.
Powstaje podczas smażenia, pieczenia lub opiekania. Poziom akryloamidu jest wyższy, gdy potrawa jest gotowana dłużej lub w wyższej temperaturze. Okazało się, że ta substancja chemiczna może przenikać przez łożysko i wpływać na rosnący płód.
Wykazano również, że zmniejszona waga urodzeniowa, w szczególności niska masa urodzeniowa jest powiązana z licznymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi we wczesnym lub późniejszym życiu, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca, a ponadto zmniejszony obwód głowy urodzeniowej związany jest z opóźnionym rozwojem neurologicznym
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań nad Epidemiologią Środowiskową w Hiszpanii, na Uniwersytecie Sztokholmskim i w 20 innych ośrodkach badawczych w Europie.
reklama
Twoja dieta jest zrównoważona? Możesz sobie pozwolić również na frytki w ciąży, ale...
Specjaliści są zgodni, że warto zrezygnowac z frytek, ale jeśli przyszła mama przestrzega zrównoważonej diety, nie stanie się nic złego, jeśli od czasu do czasu skusi się na nie, ale najlepiej zrobione w domu. Dlaczego?
- masz pewność, że smażysz je na świeżym tłuszczu (olej, który jest nieświeży, używany wielokrotnie, jest bardziej szkodliwy),
- możesz je upiec w piekarniku. Zarówno mrożone, jak i samodzielnie zrobione. Wystarczy skropić surowe frytki oliwią (mniej tłuste, nie będzie w nich szkodliwych substancji, które wytwarzają się pod wpływem smażenia),
- ważne, by ziemniaki były pocięte w proste, grube słupki – pochłaniają mniej tłuszczu.
Frytki w ciąży, podobnie jak większość potraw i produktów spożywczych, nie są zabronione całkowicie. Ważnym jest, aby na ogół odżywiać się w ciąży zdrowo, a frytki od czasu do czasu przyszłym mamom i ich maluchom z pewnością nie zaszkodzą.