Czy w ciąży mogę jeść ryby?
Ryby są fantastycznym źródłem białka, żelaza i cynku oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla rozwoju dziecka...

Ryby bez wątpienia są fantastycznym źródłem białka, żelaza i cynku oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli składników odżywczych niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju dziecka, ale i dobrostanu matki. Nie wszystkie jednak ryby - i nie pod każdą postacią - możesz jeść w ciąży. Niektóre mogą być niebezpieczne.
Ryby są bogatym źródłem składników odżywczych. Tłuste ryby, takie jak śledzie, sardynki, łosoś czy makrela, są zasobne w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezwykle ważne dla rozwoju oczu i mózgu dziecka.
Szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dziecka mają kwasy omega-3. Zmniejszają też ryzyko zachorowania na astmę i depresję. Z kolei poważne niedobory omega-3 mogą prowadzić do występowania u dzieci zaburzeń poznawczych i rozwojowych. Kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem, a ich głównym źródłem w diecie są tłuste ryby morskie i produkty rybne.
Kobiety ciężarne poprzez jedzenie ryb powinny dostarczyć organizmowi co najmniej 200 mg kwasu DHA dziennie. Dlatego przyszłe mamy powinny jeść ryby 2 razy w tygodniu.
Ryby w ciąży - na co uważać?
Uważaj na ryby, których mięso może mieć wysoki poziom rtęci. Dla zdrowej osoby dorosłej nie jest to szczególnie dużym problemem, ale dla kobiet w ciąży już tak.
Jeśli ryby z wysokim poziomem rtęci spożywasz regularnie, może się ona gromadzić w krwiobiegu, a w konsekwencji spowodować uszkodzenie rozwijającego się mózgu i układu nerwowego dziecka.
Będąc w ciąży powinnaś unikać jedzenia dużych, drapieżnych ryb, które żywiąc się małymi rybami i drobnymi skorupiakami, kumulują zanieczyszczenia. Najlepiej na talerzu unikaj takich gatunków jak: rekin, miecznik, marlin, makrela i tuńczyk.
Związki chemiczne, które można znaleźć w ich mięsie mogą upośledzić układ nerwowy dziecka – szczególnie niebezpieczne są związki rtęci. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2004 r. wydał zalecenie niespożywania przez kobiety ciężarne gatunków ryb szczególnie zanieczyszczonych rtęcią: marlina, miecznika, rekina i tuńczyka.
Unikaj także ryb z zanieczyszczonych jezior i rzek (chodzi o ryby kupowane nie w sklepie, a u lokalnych sprzedawców), które mogą być narażone na wysokie stężenia szkodliwych substancji – są to okoń, łosoś, szczupak, pstrąg i sandacz.
Niektórzy jednak zalecają także ostrożność w spożywaniu ryb hodowlanych – na przykład łososi (do 100 g tygodniowo). Wątpliwości specjalistów w tym przypadku wzbudza zawartość szkodliwych pierwiastków w mięsie ryby.
reklama
Ryby surowe i wędzone
Unikaj też ryb surowych i wędzonych na zimno – ich zła jakość bądź złe przechowywanie mogą prowadzić do infekcji wywołanych przez bakterie (listerioza) czy pasożyty.
W ciąży najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, np. tatara z łososia, sushi z ryb, surowego mięsa marynowanego w solance, śledzi, a także ryb wędzonych na zimno. Surowe mięso ryb może być źródłem pasożytów, może też zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
Ryby wędzone to źródło białka, witamin A i D, witamin z grupy B, wapnia, cynku, żelaza, fosforu, potasu, selenu, jodu, kwasy omega 3. Większość ekspertów wskazuje, że ryby wędzone w ciąży można jadać, jednak niektórzy zalecają ostrożność. Powód? Ryzyko listeriozy.
Warto unikać: wędzonego łososia, wędzonego pstrąga wędzonego tuńczyka wędzonego rekina, wędzonego miecznika, wędzonej makreli.
I tak, jeśli chcesz mieć pewność, że ryba jest bezpieczna, nie jedz ryb wędzonych na zimno. Sięgaj po ryby wędzone na ciepło, zwłaszcza słodkowodne oraz: szproty, śledzie i flądry, które podaje się działaniu wysokiej temperatury.
Jakie ryby w ciąży można jeść?
Jak nie zwariować w tym chaosie? Jakie ryby jeść? Najlepiej unikaj tego, co definitywnie zakazane, a komponując jadłospis kieruj się rozsądkiem – stawiaj na różnorodność i umiar.
Wybieraj spośród ryb, które mają niski poziom rtęci, a dużą zawartość kwasów omega-3. Są to śledź, łosoś (morski i oceaniczny), sardynki, anchois, pstrąg, makrela, dorsz, sieja, szprot, mintaj, flądra, sola, karmazyn, miruna, kergulena, grenadier, sandacz, karp.
Szczególnie polecaną rybą w ciąży jest anchois ze względu na to, że zawiera nikłe lub żadne ilości rtęci, a na 100 g tej małej ryby przypada aż 30 g białka i jedynie 10 g tłuszczu, bogata jest również w magnez i wapń. Anchois to francuska nazwa przetworów z sardeli europejskiej - małej, ale tłustej ryby o intensywnym zapachu i smaku. W zależności od kraju inaczej jest przygotowywana.
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień