reklama
Kawa w ciąży?

Czy w ciąży mogę pić kawę?

Wiadomo, że kofeina przenika przez łożysko i przedostaje się do płodu. Jednocześnie metabolizm w ciąży jest spowolniony, więc kofeina w krwiobiegu mamy utrzymuje się przez dłuższy czas. I jeśli u osoby dorosłej jest uwalniana z organizmu od  2-6 godzin, u kobiety w ciąży trwa to od 10-20 godzin a u noworodka, aż 4 dni.

Czy kawa w ciąży grozi poronieniem?

No właśnie, przeprowadzono różne badania dotyczące spożywania  kofeiny w ciąży jednak ich wyniki nie są jednoznaczne. Zresztą zobaczcie. Zespół  Davida Savit’a  zbadał 2407 ciężarnych, z czego 258 z nich poroniło przed 20 tygodniem ciąży. Te badania nie wykazały związku pomiędzy spożyciem kofeiny a poronienia, niezależnie od spożywanej ilości. Dla odmiany zespół Wenga przebadał 1063 kobiety, z których 172 doświadczyły poronienia. I tu badacze znaleźli zwiększone ryzyko poronienia przy spożywaniu (uwaga) dużo więcej niż 200 mg na dobę.

W związku z tym wygląda, że umiarkowane spożycie kofeiny (mniej niż 200 mg na dobę) nie może być główną przyczyną poronienia lub przedwczesnego porodu.

“Dwa duże badania amerykańskie nie wykazały jakichkolwiek zależności pomiędzy spożyciem kofeiny a przebiegiem ciąży i występowaniem wad wrodzonych płodu. W ostatnio opublikowanych wynikach nowych badań nie stwierdzono zależności pomiędzy spożyciem kofeiny a częstością poronień i nieprawidłowego wzrostu płodu. Jednak badania te nie odnoszą się do wysokiego spożycia kofeiny. Dlatego rozsądne wydaje się zalecenie, aby kobiety w ciąży nie przekraczały umiarkowanego spożycia kofeiny, to znaczy 200 mg dziennie, co odpowiada 3-4 filiżankom kawy. Instytut Żywności i Żywienia

Co musisz wiedzieć o kofeinie w ciąży?

Kofeina znajduje się kawie, napojach bezalkoholowych, herbacie, napojach energetycznych i czekoladzie.  Sprawdź zawartość kofeiny w produktach, tak żebyś mogła oszacować własne spożycie kofeiny. Co istotne, to, że zawartość kofeiny w kawie czy i herbacie może być bardzo różna w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania, np: przykład w 240 ml. kawy może zawierać od 70 i 280 mg kofeiny.

produkty żywnościoweilość kofeiny w mg
kawa parzona240 ml/(71-280) mg
kawa rozpuszczalna190 ml/75 mg
herbata parzona177 ml/50 mg
herbata typu ice tea100 ml/10 mg
czekolada na gorąco200 ml/6 do 42 mg
czekolada mleczna1 kawałek (43 g)/ 10 mg
czekolada gorzka1 kawałek (43 g)/ 31 mg
coca-cola classic355 ml/34 mg
RedBull250 ml/ 80 mg


Tu znajdziecie badania dotyczące poszczególnych marek kaw

Kawa w ciąży- reakcje organizmu

Badania wykazały, że kobiety, które spożywają duże ilości kofeiny (kilka filiżanek kawy, ok. 500 mg), są narażone na:

Pobudzenie, rozdrażnienie, roztrzęsienie, bezsenność, wzrost ciśnienia; zgagę i nudności. Dodatkowo braki żelaza - zawarte w kawie fenole utrudniają wchłanianie żelaza (dlatego kawę powinnaś pić wyłącznie między posiłkami, nie w trakcie) oraz braki magnezu.

Z kolei noworodki matek nadużywających kofeiny mają szybsze tętno, są po urodzeniu – w porównaniu z innymi dziećmi – częściej i dłużej aktywne.

mzb

reklama

Niezbędniki w dziale ciąża