reklama
Hormony tarczycy. Badania przed ciążą.

Hormony tarczycy. Badania przed ciążą.

Jeśli masz problemy z zajściem w ciążę bądź dzieją się z tobą rzeczy niepokojące - tyjesz lub nagle chudniesz, stałaś się apatyczna bądź wręcz przeciwnie - roznosi cię energia, jednym słowem jeśli od pewnego czasu czujesz się nieswojo, zbadaj tarczycę.

Tarczyca

Tarczyca, stymulowana przez hormon tyreotropowy (TSH), wydzielany przez przysadkę mózgową, produkuje hormon T3, czyli trójjodotyroninę i T4, czyli tyroksynę, które są wykorzystywane niemal przez każdą komórkę. Odpowiadają one między innymi za kontrolę energii, są ważne dla prawidłowej funkcji wielu narządów, pobudzają metabolizm organizmu, odpowiadają także za samopoczucie i aktywność życiową.

Ponieważ tarczyca jest narządem, którego wpływ na nasz dobrostan jest nie do przecenienia, w naszym interesie leży, by dobrze funkcjonowała. Dlatego jeśli tylko coś cię zaniepokoi, warto zrobić podstawowe badania hormonów tarczycy.

Wskazaniem do badania poziomu hormonów tarczycy są:

  • objawy niedoczynności tarczycy (sucha skóra, zmniejszony apetyt, zaparcia, senność, brak energii, tycie, uczucie zimna),
  • objawy nadczynności tarczycy (nadmierne pocenie się, męczenie, szybki spadek wagi, bezsenność),
  • podejrzenie choroby przysadki, tzw. choroby Hashimoto, przerostu gruczołu tarczowego, podejrzenie raka tarczycy,
  • diagnostyka niepłodności (zaburzenia czynności tarczycy mają wpływ na płodność i prawidłowy rozwój płodu). Warto tez zrobić badania hormonów płciowych.
  • cykliczne badania kontrolne podczas leczenia tarczycy, zwłaszcza u kobiet w ciąży (hormony tarczycy są bardzo ważne dla rozwoju płodu, który na początku ciąży korzysta z zasobów matki. Własne hormony dziecko produkuje w II i III trymestrze ciąży).

TSH, czyli podstawowe badanie tarczycy

Oznaczenie TSH (poziomu tyreotropiny) we krwi to podstawowe badanie, które pokazuje, czy tarczyca działa prawidłowo.

Norma TSH waha się w przedziale od 0,4 do 4,0 mlU/l dla dorosłej osoby.

TSH poniżej normy świadczy o:TSH powyżej normy świadczy o:

nadczynności tarczycy,

wtórnej niedoczynności tarczycy,

chorobie Basedowa (pierwotnej nadczynności tarczycy),

rozwoju wola guzkowego toksycznego.

pierwotnej niedoczynności tarczycy,

niedoczynności trzeciorzędowej

W przypadku, gdy wynik TSH odbiega od normy, wykonywane są badania wolnych hormonów tarczycy (ft3 i ft4).

Badanie fT3 i fT4

Tyroksyna (fT4) to główny hormon produkowany przez gruczoł tarczowy, zaś trójjodotyronina (T3) produkowana jest przez tarczycę w niewielkiej ilości (większość pochodzi z przekształcenia z T4).

Gdy wynik TSH odbiega od normy, zleca się badania:

  • jeśli stężenie TSH jest wyższe niż norma – stężenie fT4 (najczęściej dzieje się tak w przypadku niedoczynności tarczycy),
  • jeśli stężenie TSH jest za niskie -  stężenie fT4 i fT3 (dotyczy najczęściejnadczynności tarczycy).

Norma tyroksyny (fT4) wynosi 10-25 pmol/l (przy TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml).

 

Obniżony poziom wolnej tyroksyny (poniżej 10 pmol/L) i jednocześnie poziom TSH powyżej normy, tj. 4 µIU/ml Podwyższony poziom fT4 (powyżej 25 pmol/l) i jednocześnie TSH poniżej normy, tj. 0,4 µIU/ml

niedoczynności tarczycy 

niedobór jodu

rak tarczycy

nadczynności tarczycy

leczeniu niedoczynności tarczycy tyroksyną

Norma trójjodotyroniny (fT3) to wynik w granicach 2,25 – 6 pmol/L (przy TSH 0,4 - 4,0 µIU/ml).

 

ft3 podwyższone (ponad 6 pmol/L) i jednocześnie poziom TSH powyżej normy, tj. 0, 4 µIU/ml wynik fT3 poniżej 2,25 pmol/L i jednocześnie poziom TSH powyżej normy, tj. 0, 4 µIU/ml
nadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

Gdy wyniki badań – TSH, ft3 i ft4 - są nieprawidłowe, wykonuje się badania na obecność przeciwciał przeciwtarczycowych (anty-TG), (anty-TPO), (TRAb).

Pamiętaj, by wyników badań nie interpretować samodzielnie, a odczytując, posługiwać się normami podanymi przez laboratorium.

reklama

Niezbędniki w dziale ciąża