Zespół jelita drażliwego w ciąży

Choć zespół jelita drażliwego uznawany jest przez specjalistów bardziej za dolegliwość niż chorobę - potrafi bardzo utrudnić życia. Na dodatek w ciąży dolegliwości się nasilają, wpływając nie tylko na funkcjonowanie kobiety, ale i rozwój dziecka. Jak sobie z nim radzić?
Co to jest zespół jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego (IBS), zwany także zespołem jelita nadwrażliwego, to przewlekła choroba układu pokarmowego (jelita cienkiego i grubego), której towarzyszą określone dolegliwości. Warunkiem rozpoznania zespołu jest utrzymywanie się objawów przynajmniej przez 3 miesiące.
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest jedną z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego - cierpi na nią 1/5 populacji.
Jakie są objawy zespołu jelita drażliwego w ciąży?
Zespół jelita drażliwego objawia się:
- bólami brzucha,
- wzdęciami i gazami,
- zgagą,
- nudnościami i wymiotami,
- zaburzeniami wypróżnień (pojawiają się biegunki, zaparcia lub biegunki i zaparcia),
- chorobie często towarzyszy zmęczenie, bóle głowy czy częstomocz.
W okresie ciąży dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego nasilają się i jeszcze bardziej utrudniają funkcjonowanie - zwłaszcza biegunki, nudności czy częstomocz. Niebezpieczne stają się zwłaszcza skurcze brzucha – towarzyszą im bowiem skurcze macicy, co niestety może się skończyć przedwczesnym porodem.
Postacie zespołu jelita drażliwego:
- Postać z przewagą biegunki
- Postać z przewagą zaparcia
- Postać mieszana biegunkowo-zaparciowa
- Postać nieokreślona.
Jakie są przyczyny zespołu jelita drażliwego
Specjaliści tak naprawdę nie wiedzą, co leży u podłoża choroby. Upatruje się ich w nadmiernym rozroście flory bakteryjnej, spożywaniu pokarmów ubogoresztkowych, infekcjach jelitowych, uszkodzeniach strukturalnych jelit, defektach w procesach przemiany materii, zaburzeniach funkcji motorycznej jelit, ale i zaburzeniach psychicznych (lęki, silny stres, depresja, traumatyczne przeżycie).
Jak leczyć zespół jelita wrażliwego w ciąży?
W leczeniu zespołu jelita drażliwego najczęściej stosuje się leki rozkurczowe, przeciwbólowe i antyperystaltyczne z uwzględnieniem ograniczeń związanych z ciążą. Nie mniej ważna jest dieta.
Dieta w zespole jelita wrażliwego
W leczeniu zespołu jelita drażliwego w ciąży bardzo ważna jest dieta. Powinna być odpowiednio zbilansowana, a także bogata w błonnik, który wspomaga pracę jelit, łagodzi skurcze i zatrzymuje wodę w organizmie. Jeśli chodzi o sposób odżywiania, to będzie on zależał od tego, czy choroba ma postać biegunkową, czy zaparciową. I tak:
Jeśli cierpisz na biegunki, jedz ryż i ziemniaki, gotowaną marchew i dynię, surowe jabłka, banany, gotowane warzywa korzeniowe, banany, gotowane jabłka i suszone jagody. Pij kefir i jogurt naturalny. Zrezygnuj z produktów działających rozwalniająco, unikaj cukru i soków owocowych.
Jeśli towarzyszą ci zaparcia, spożywaj produkty bogate w błonnik, pieczywo razowe, pełnoziarniste, makaron razowy, kasze, płatki zbożowe, warzywa, suszone owoce. Pij maślankę i siemię lniane. Pamiętaj o sokach z warzyw i owoców. Przy zaparciach unikaj warzyw kapustnych i strączkowych, cebuli, pora, czosnku, czekolady, kakao, pokarmów wzdymających, ciężkostrawnych i tłustych. Koniecznie ogranicz tłuste sery, mięsa i wędliny.
Zarówno w biegunkowej, jak i zaparciowej postaci zaburzenia, zalecana jest lekkostrawna dieta i spożywanie niewielkich posiłków o stałych porach. Wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, duszenie bez tłuszczu. Nie zapominaj o umiarkowanej aktywności fizycznej, która jest szczególnie wskazana. Wypijaj 2-3 litry wody na dobę.